Tuesday, August 11, 2015

Resepi Ayam Panggang Beraroma Daun Ketumbar & Sambal Salsa

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam
1 inci halia
1 labu bawang putih (6-8 ulas bawang putih)
3-4biji cili merah (klu nk pedas blh tambah)
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
1 sudu makan kunyit
1 sudu kecil serbuk jintan dan serbuk ketumbar
2-3 sudu makan lemon (diambil jusnye) 
sedikit air


Cara penyediaan

1) Bersihkn ayam dgn tepung gandum dan dibilas dgn air bersih,kelar2kan ayam sedikit terutama dibahagian isi.

2) kisar bawang putih,cili,halia,serbuk kunyit,serbuk ketumbar,serbuk jintan,jus lemon dan sedikit air.

3) tuangkan bahan kisar pada ayam dan gaul sebati,perapkn sebentar barulah dibakar selama 45minit,terbalik2kan ayam agar garing kedua2 bahagian (letakkn sedikit minyak agar ayam tidak mudah melekat pd dulang pembakar) 

4) bila ayam sudah masak keluarkn ia kemudian dipotong2 dan tuangkan sambal salsa

RESEPI SAMBAL SALSA

2 biji tomato
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
beberapa batang daun ketumbar
gula dan garam secukup rasa
4 sudu perahan lemon 
sedikit air

cara penyediaan

1) kisar semua bahan diatas sehingga hancur

••} Hidangkan bersama ulam2 dan nasi panas

Dipersilakan SHARE 

selamat mencuba!!!




#Resepi asal dr Potret Kasih yg telah diolah..

No comments:

Post a Comment